1522 yılında Yavuz Sultan Selim‘in eşi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarfından yaptırılan Sultan Camii ve Külliyesinde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatı karıştırarrak elde ettiği macundan Hafsa Sultan’ın şifa bulması üzerine halkında faydalanabilmesi amacı ile Sultan Camii kubbelerinden saçılması emredilmiştir. Her yıl Nevruz günü tekrarlanan Mesir Macunu saçım töreni geleneksel halde günümüze ulaşmıştır.
Baharatlar ve Otlar :
Tarçın, çörekotu, zerdeçal,hibisküs, karabiber, yenibahar, karanfil hardal tohumu, anason tohumu, kişniş tohumu, zencefil, muskat, rezene tohumu, kebabiye sinameki, meyan kökü, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, mürsafi, portakal kabuğu, limon kabuğu, melissa otu, sarı helile, kara helile, funda yaprağı, biberiye yaprağı, hayıt tohumu, üzüm çekirdiği, ak biber, ısırgan yaprağı, tere tohumu, kereviz tohumu, keten tohumu, deve dikeni tohumu, darüfülfül, vanilya meyvası, keçi boynuzu.